През периода ноември-февруари може да настъпи преломен момент в руската "специална операция" в Украйна. Това заяви във вторник председателят на Комитета за държавна сигурност (КГБ) на Беларус Иван Тертел, изнасяйки доклад за създалата се военно-политическа обстановка в страната и чужбина, предава думите му беларуската агенция БелТА.

Според него бойните действия ще навлязат в ключова фаза, ако Русия проведе качествена мобилизация и снабди групировката си в Украйна с модерни въоръжения и технически средства. "Според нашите оценки ще има повратна точка между ноември тази година и февруари следващата", каза Тертел.

На 10 октомври беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че ръководството на НАТО и някои европейски страни обмисля варианти за възможна агресия срещу Беларус, чак до ядрен удар. Според него Русия и Беларус започват да използват съвместна регионална групировка войски във връзка с изострянето на ситуацията по западните граници на съюзната държава.

Лукашенко: От Полша ще ни ударят с ядрени оръжия

Лукашенко: От Полша ще ни ударят с ядрени оръжия

Ескалация на напрежението

Руските сили използваха Беларус като плацдарм за нахлуването си в Украйна на 24 февруари, изпращайки войски и оборудване в северната част на страната от военни бази в Беларус.

Няколко дни по-късно Лукашенко потвърди, че от територията на Беларус са изстреляни ракети по Украйна.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че републиката "участва в специална военна операция в Украйна, но не изпраща военни в зоната на конфликта".

"Що се отнася до нашето участие в специална военна операция в Украйна, ние участваме там. Ние не го крием. Но ние не убиваме никого. Ние не изпращаме нашите военни никъде. Ние не нарушаваме нашите задължения. Нашето участие е с цел предотвратяване на разпространението на този конфликт на територията на Беларус, първо. Второ, предотвратяване на удар по Беларус под прикритието на специална военна операция от Полша, Литва и Латвия. Както казах, никой няма да стреля в гърба на руснаците от територията на Беларус. Ето го нашето участие", - цитира Лукашенко агенция Белта.

Франция заплаши Беларус с още санкции, ако продължи да се меси във войната

Франция заплаши Беларус с още санкции, ако продължи да се меси във войната

Заради обявената съвместна военна оперативна група на Минск и Москва