Руски войски скоро ще пристигнат в Беларус, съобщи беларуското Министерство на отбраната, цитирано от "Ройтерс".

Те ще се включат в обявената по-рано тази седмица съвместна оперативна група на беларуски и руски войски, чиято цел е да защитава границите на Беларус.

Формирования от руския компонент на регионалната войскова група ще започнат да пристигат в Беларус през следващите няколко дни, посочиха от ведомството.

Преди дни беларуският президент Александър Лукашенко, който е близък съюзник на руския лидер Владимир Путин, обяви, че двете страни ще разположат военни сили заедно, но не уточни къде.

Беларус мина на режим антитерористична операция

Беларус мина на режим антитерористична операция

За да се гарантира, че нито един метър от нашата земя няма да бъде заета от окупатор

Новината дойде след взрива на Кримския мост, за който Москва обвини Украйна, и предизвика опасения, че беларуските войски могат да се присъединят към руските сили в тяхната трудна мисия за превземане и задържане на територии в Източна Украйна.

Ден по-късно обаче министърът на отбраната на Беларус Виктор Хренин увери, че съвместната оперативна група е "чисто отбранителна".

Днес Лукашенко обяви, че е поставил Беларус в режим на антитерористична операция, което той обясни с "напрежението по границите".

Той също така предупреди Украйна и Запада да не притискат Русия в ъгъла, като каза, че Москва има ядрени оръжия с причина.

Беларус успокоява, че съвместната военна група с Русия е "чисто отбранителна"

Беларус успокоява, че съвместната военна група с Русия е "чисто отбранителна"

Европа открито разглеждала възможни варианти за агресия срещу Минск