Разполагането на ядрено оръжие по западните граници на съюзната държава ще позволи по-добре да се гарантира нейната сигурност. Това заяви в неделя руският посланик в Минск Борис Гризлов в ефира на беларуския телевизионен канал СТВ.

"Те ще бъдат преместени до западните граници на нашата съюзна държава и ще повишат възможността за гарантиране на нашата сигурност. Това ще стане въпреки Европа и САЩ", каза той.

Според него, паритетът по въпроса за разполагането на ядрени оръжия в света е по-важен от всякога.

"Ако говорим за разполагане на американско ядрено оръжие в европейски страни - Италия, Белгия, Холандия, Германия, Турция, тогава трябва да предприемем действия, които ще повишат сигурността на нашите съюзни държави", обясни Гризлов.

Той добави, че "Русия и Беларус са територията на съюзната държава, легализирана, за разлика от територията на страните, където САЩ разполагат своите ядрени оръжия".

Посланикът припомни още, че до 1 юли трябва да бъде подготвено хранилище за разполагане на тактическо ядрено оръжие на територията на Беларус.

За Минск руските ядрени оръжия са "възпиращ фактор"

За Минск руските ядрени оръжия са "възпиращ фактор"

Ескалация на напрежението

Припомняме, че ден по-рано беларуският дипломат Сергей Рачков защити евентуалното разполагане на руски ядрени оръжия на територията на страната. 

"Искам да подчертая, че Република Беларус не нарушава международните си задължения в тази област", каза той, като отбеляза, че този ход на Москва ще послужи за възпиране на евентуална агресия.

Коментарите му идват, след като миналата седмица руският президент Владимир Путин обеща да разположи руски оръжия в съседната страна.

Александър Лукашенко подчерта, че Минск се е съгласил да разположи тези оръжия и може да се съгласи Москва да разположи и стратегически ядрени оръжия на своя територия.

В продължение на десетилетия страните споделят информация помежду си за планирани тестове с ядрени ракети.

Наследство от Студената война и последиците от нея, тази практика е от решаващо значение за гарантиране, че тестовите изстрелвания няма да бъдат объркани с легитимни ракетни атаки.

САЩ съветват Русия да преразгледа плановете си за ядрени оръжия в Беларус

САЩ съветват Русия да преразгледа плановете си за ядрени оръжия в Беларус

ООН настоява за деескалация на ядреното напрежение, а Русия потвърждава, че ядрена война не може да бъде спечелена