Руската частна военна компания "Вагнер" започна да изтегля силите си от украинския град Бахмут, предавайки позициите си там на редовните руски войски. Това съобщи във видео основателят на наемническата група Евгений Пригожин, цитиран от "Ройтерс".

"Изтегляме частите си от Бахмут. От 5.00 часа сутринта днес - 25 май, до 1 юни повечето части ще се пребазират в лагери в тила. Предаваме позициите си на военните", посочи той.

Видеото беше публикувано в "Телеграм" от пресслужбата на Пригожин и в него той беше облечен в бойна екипировка и застанал до разрушен от войната жилищен блок.

Пригожин: В Бахмут са загинали 10 хиляди затворници

Пригожин: В Бахмут са загинали 10 хиляди затворници

Във "Вагнер" са вербувани общо около 50 хиляди затворници

Впоследствие украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр заяви, че Русия заменя наемниците от "Вагнер" с редовни войски в покрайнините на Бахмут, но бойците от групировката остават в опустошения град.

Думите ѝ поне частично потвърждават изявлението на Пригожин, че неговата частна военна компания е започнала да изтегля силите си от Бахмут и е предала позициите си на редовните руски войски.

В събота "Вагнер" обяви пълното превземане на украинския град след продължили с месеци тежки сражения. Информацията беше потвърдена и от изпълняващия длъжността ръководител на Донецката народна република Денис Пушилин. Ден след обявеното превземане руският президент Владимир Путин поздрави бойците на "Вагнер" и руската армия за успеха.

Самата Украйна отрече Бахмут да е паднал под контрола на руските сили.

В последното си видео шефът на "Вагнер", който многократно публично е изразявал критики към висши служители на руската отбрана, заяви, че силите му ще бъдат готови да се върнат в Бахмут, ако редовната армия не е в състояние да се справи със ситуацията.

ISW: След Бахмут растат критиките срещу руската армия

ISW: След Бахмут растат критиките срещу руската армия

Докато Пригожин, въпреки загубата на военни, печели популярност