В боевете за Бахмут са убити 10 хиляди бивши затворници, изчисли загубите основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, цитиран от руската служба на Би Би Си.

Според него 50 хиляди затворници са били вербувани в ЧВК "Вагнер", от които около 20% са загинали. Същият дял на загубите, според него се пада и сред другите категории наемници.

През уикенда шефът на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин обяви, че Бахмут е напълно овладян. "Взехме изцяло целия град. От къща на къща, за да не може някой да ни упрекне, че поне някое парче не е взето", каза той.

Киев отрича изявленията за превземането на Бахмут от руснаците.

Украйна докладва за Бахмут, но спестява детайли

Украйна докладва за Бахмут, но спестява детайли

Другият епицентър вече е Маринка

Би Би Си, съвместно с "Медиазона" и екип от доброволци успяха да идентифицират 5703 души, които може да са загинали в битките за Бахмут. Това са или онези, при които Бахмут е посочен в некролозите, или тези, които са се сражавали в състава на ЧВК "Вагнер" и са загинали след 1 август 2022 г. (приблизителната дата, на която са започнали битките за Бахмут). Повечето от мъртвите, които са идентифицирани, са затворници.

Въз основа на наблюденията на Би Би Си върху ситуацията на гробищата в различни региони на Русия можем да се предположи, че реалният брой на жертвите може да бъде два пъти по-голям от броя на загиналите, които са установени поименно. Тоест, според най-консервативната оценка, в битките за Бахмут руската страна може да е загубила около 12 хиляди души. Но в случая с "Вагнер" действителният брой на загиналите може да бъде много по-висок от тази консервативна оценка, тъй като служителите на ЧВК често са погребвани по-дискретно от руските военни, а някои от затворниците са погребани в нови гробища, които не са лесни за намиране. Поне едно от тях се намира извън границите на Русия - близо до Луганск.

Белият дом: Над 30 хиляди вагнеровци са загинали в Украйна

Белият дом: Над 30 хиляди вагнеровци са загинали в Украйна

От тях 90 процента са затворници