Украинските сили частично са обкръжили Бахмут по фланговете и все още контролират част от града, каза в неделя заместник-министърът на отбраната Ана Маляр, цитирана от Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин поздрави по-рано в неделя наемническите сили на "Вагнер" и руската армия ден след като ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин каза, че неговата групировка е превзела града.

Но Маляр каза, че украинските войски продължават настъплението си в покрайнините на Бахмут и са превзели част от височините над града.

"Нашите сили превзеха града в полуобкръжение, което ни дава възможност да унищожим врага", написа тя в "Телеграм". "Следователно врагът трябва да се защитава в частта на града, която контролира."

Маляр добави, че украинските войски все още защитават промишлени и инфраструктурни съоръжения в Бахмут, както и частен сектор на града.

ISW: Противоречиви данни за Бахмут

ISW: Противоречиви данни за Бахмут

Това се казва в анализа на фронта в Украйна на Института за изследване на войната

По-рано се появи противоречиво тълкувание на думи на украинския президент, които в началото бяха възприети като признание, че Украйна е загубила града,а  впоследствие неговият говорител внесе уточнение.

Журналисти на срещата на Г-7 в Хирошима попитаха президента на Украйна дали Бахмут остава в ръцете на украинската армия. "Не мисля така", цитира думите му Ройтерс. "Сега той е само в сърцата ни", добави Володимир Зеленски.

"Трябва да разберете, че (там) няма нищо. Те (руснаците - бел.ред.) унищожиха всичко. Сега Бахмут е само в сърцата ни. Там няма нищо." - това са точните думи на украинския президент.

Някои медии изтълкуваха цитираните преди по-малко от час думи на Володимир Зеленски за Бахмут като признание, че градът е паднал. Но кореспондент на Financial Times в Киев написа в "Туитър", че неговото обкръжение нарича тази интерпретация "неправилна".

Според тях Зеленски е казал, че Бахмут е загубен в смисъл, че е напълно разрушен.

Въоръжените сили на Украйна не потвърдиха факта, че последните участъци от града, останали в техни ръце, са били изоставени.

По-късно (след публикуването на първата версия на тази публикация) прессекретарят на Зеленски Сергей Никифоров написа в "Туитър", в който подчертава, че президентът отрича падането на Бахмут. В неговото изложение (той силно съкращава) въпросът към Зеленски беше: "Руснаците казаха, че са превзели Бахмут". Именно за това, както уверява Никифоров, са се отнасяли думите на Зеленски "Мисля, че не".

ДНР твърди, че Бахмут е превзет

ДНР твърди, че Бахмут е превзет

След като Пригожин се похвали с победата