Кюрдка, загубила детето си при операция Анфал на иракската армия, свидетелства на днешното трето заседание по делото срещу Саддам Хюсеин с Багдад.

Припомняме, че Саддам Хюсеин е обвинен в геноцид на близо 182 000 кюрди в периода 1987 - 1988 г. Тогава той разпорежда на иракската армия да проведе операция Анфал, насочена срещу кюрдското малцинство, живеещо в Ирак, и обхващаща около 3000 села.   

Нека Бог ги ослепи," развика се 45-годишната Адиба Оула Байез в съдебната зала, сочейки с пръст Саддам и други шест негови съмишленици, обвинени също в геноцида срещу кюрдското малцинство.

Байез разказа как една от дъщерите й починала три месеца след атака с химично оръжие по селото, като добави и че след нападението е направила два спонтанни аборта.

Тя уточни и че непосредствено след самата атака тя и семейството й били ослепени от газа, разпръснат от иракски военни самолети през април 1987 г.

„Помня само, че след атаката само крещях, защото не виждах нищо, а не исках да загубя децата си. Те също не ме виждаха. Това бе денят на Страшния съд", разказа Байез. Тя добави, че десетки кюрди се блъскали в слепотата си, търсейки скривалище от хеликоптерите, които чували да кръжат над главите им.
Много от нейните съселяни били заловени от иракските войници и откарани в арести, от които повече не се върнали - били „анфализирани", споделяли помежду си кюрдите.

Чак на петия ден след нападението Байез можела да вижда отново и тогава тя открила, че нейната кожа и тази на децата й е почерняла.