Терористичната групировка ДАЕШ („Ислямска държава”) обяви, че техният африкански филиал „Боко Харам” имат нов главатар, съобщава БиБиСи.

Абу Мусаб ал Барнауи, който е бил преди това говорител на базираните в Нигерия ислямисти, е бил представен в последния брой на списанието на ДАЕШ.

В материала обаче не се посочва какво се е случило с бившия главатар на терористичната групировка Абубакар Шекау.

Той е бил за последно чут в аудио съобщение през миналия агуст, в което казваше, че бил жив и не е бил заместван. Във видео на ДАЕШ, публикувано през април, се твърдеше същото.  

„Боко Харам”, които загубиха голяма част от територията, която контролираха преди 18 месеца, се борят за сваляне на правителството на Нигерия.

По време на продължаващия вече 7 години бунт на терористите загинаха 20 хил. души, главно в североизточната част на страната.

Шекау стана главатар на „Боко Харам”, след като нейният основател, Мохамед Юсуф, почина в нигерийски полицейски арест през юли 2009 г.

Под негово ръководство терористичната групировка стана по-радикална, извършваше повече убийства и положи клетва за вярност към ДАЕШ през март 2015 г.  

В множество видеоклипове Шекау се присмиваше на нигерийските власти, отпразнувайки насилствените действия на групировката, включително отвличането на повече от 200 ученички от Чибук през април 2014 г.

Нигерийската армия твърдеше на няколко пъти, че го е ликвидирала.

Кореспондентът на БиБиСи за Африка изтъква, че изглежда, че "Боко Харам" са в отстъпление след военната кампания на нигерийската армия и нейните съюзници от съседни държави. Това повдигна въпроси за това дали връзката с ДАЕШ е била от някаква полза.

Ала наскоро "Боко Харам" засилиха нападенията си срещу регионалните сили за сигурност. Конвой на ООН също беше нападнат през миналата седмица в Североизточна Нигерия. Дори в социалните медии джихадистката групировка поднови пропагандната си кампания.

Увеличението на нападенията може да влоши хуманитарната ситуация около района на езерото Чад, където десетки хиляди хора остават в мизерни условия в пренаселени лагери.

Хуманитарни организации също така предупреждават, че там умират деца в големи количества от недохранване.