Френският президент Франсоа Оланд предупреди, че нигерийската терористична групировка "Боко Харам" все още е заплаха, въпреки успешните операции, които се провеждат срещу нея, предаде France24. 

Той направи това изявление след разговора си с нигерийския президент Мохамаду Бухари, преди срещата, на която Нигерия събра регионални и западни лидери, за да обсъди този проблем.

По-рано, американският заместник-държавен секретар Антъни Блинкен заяви, че според наблюденията на разузнаването на САЩ за момента "Боко Харам" не могат да се смятат за победени, но им е нанесен сериозен удар. 

Както е известно, джихадистката групировка, дала клетва за вярност на "Ислямска държава", действа на територията на няколко държави в региона и е отговорна за серия кървави нападения и отвличания. Често за самоубийствените атентати се използват деца. 

Засегнатите африкански държави организираха и обща армия срещу бойците. Западните държави предоставят милиони долари в помощ на тяхната борба срещу джихадистите. 

Седемгодишната война между групировката и нигерийските власти коства живота на повече от 20 000 души, а около 3 млн. други бяха принудени да напуснат домовете.