Администрацията на бразилския президент Жаир Болсонару е изразила желание да предаде властта два дни след загубата на изборите от левия бивш президент Луис Инасио Лула да Силва и на фона на спекулации, че действащият президент може да оспори резултата, предава Associted Press.

Съобщава се, че Болсонару е казал на членовете на Върховния съд на Бразилия във вторник, че предизборната му битка срещу да Силва е приключила. По-рано, в кратка реч в президентския дворец, той каза: "Винаги съм играл в рамките на конституцията", въпреки че се готвеше да оспорва резултатите.

В последващо изявление Върховният съд съобщи, че съдиите са казали на Болсонару по време на "сърдечната и уважителна среща", че е важно той да признае резултатите от изборите, както и правото на бразилския народ на свобода на движение. Страната бе парализирана от големи задръствания, тъй като протестиращите, подкрепящи Болсонаро, блокираха основни магистрали.

По-рано, в първите си публични коментари от излизането на резултатите, Болсонару не призна изборното поражение, но веднага след това неговият началник на кабинета каза пред репортери, че консервативният лидер го е упълномощил да започне процеса на предаване на властта.

Болсонару, който преди изборите многократно поставяше под съмнение надеждността на избирателната система на страната, не разполага с реални възможности за потенциално отхвърляне на резултатите.

Президентът на САЩ Джо Байдън и други международни лидери публично признаха победата на Лула да Силва. Същото направиха и някои от най-близките съюзници на Болсонару.

Настоящият президент загуби изборите в неделя с малка преднина, като събра 49,1% от гласовете срещу 50,9% за Лула да Силва, според Избирателната комисия. Това беше най-напрегнатата президентска надпревара от връщането на Бразилия към демокрацията през 1985 г. и отбелязва първата загуба на избори за Болсонару в 34-годишната му политическа кариера.

Подобно на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, на когото Болсонару открито се възхищава, той твърди, че машините за електронно гласуване позволяват измами. Много от поддръжниците му заявяват също като тези на Тръмп, че вярват, че изборите са били фалшифицирани, а някои призоваха за военна намеса и за разпускане на Конгреса и Върховния съд.

По-рано във вторник Върховният съд на Бразилия нареди на федералната магистрална полиция незабавно да освободи блокираните от привържениците на Болсонару пътищата.

По-рано в Сао Пауло - най-населеният щат и най-голямата икономика в Бразилия - задръстванията около международното летище доведоха до десетки отменени полети, като видеоклипове в социалните медии показват как пътници теглят куфарите си, ходейки пеш по магистралата в тъмното, опитвайки се да хванат полета си.

Всички пътища в района бяха освободени до вторник сутринта, но летищните служители казаха, че достъпът остава труден, тъй като трафикът все още е затруднен в района на летището.