Луис Инасио Лула да Силва ще стане следващият президент на Бразилия.

Левият бивш президент, широко известен като "Лула", спечели 50,83% от гласовете, като над 98% от гласовете са преброени в оспорвания втори тур на изборите в неделя.

Бразилия избира президент

Бразилия избира президент

Лула да Силва или Жаир Болсонару

Надпреварата беше напрегната, като досегашният президент Жаир Болсонаро събра 49,17% от гласовете.

Двамата кандидати се изправиха един срещу друг на първия тур на вота на 2 октомври, но никой от тях не получи повече от половината гласове, което наложи провеждането на втория тур.

На 30 октомври в Бразилия беше втория тур на президентските избори. Гласуването в републиката продължи 9 часа и приключи в 17:00 ч. местно време (22:00 ч. българско време).

Луис Инасиу Лула да Силва е основател и почетен председател на популярната Партия на работниците на Бразилия. Избран е за първи път за президент на Бразилия през 2002 г., като през 2006 г. е преизбран за втори мандат.

През 2017 година Лула да Силва е обвинен и осъден на 13 години лишаване от свобода за корупция, като част от мащабната афера окола петролната компания "Петробрас". В края на 2019 г. бе освободен от затвора, а през 2021 г. бразилският Върховен съд отмени всичките му присъди, с което му позволи отново да се кандидатира за изборни длъжности.

Лула да Силва сформира 7-партийна коалиция срещу Болсонару

Лула да Силва сформира 7-партийна коалиция срещу Болсонару

Изборите ще се проведат през октомври и той все още е фаворит