В Бразилия днес ще се проведе вторият тур на изборите, който ще определи бъдещия президент на страната за следващите четири години.

Избирателните секции ще бъдат отворени предимно от 8:00 местно време  до 17:00 часа, като в няколко града на страната работното време на избирателните секции е малко по-различно.

Лула да Силва води със 7% пред Болсонару

Лула да Силва води със 7% пред Болсонару

Седмица преди балотажа

Бразилците ще трябва да решат кой от кандидатите - действащият държавен глава Жаир Болсонару или кандидатът на опозицията Луис Инасио Лула да Силва - ще заеме поста.

На първия тур нито един от кандидатите не успя да преодолее прага от 50% плюс един глас.

Болсонару представлява десните, Лула да Силва представлява левите.

Според резултатите от първия тур, проведен на 2 октомври, бразилците дадоха 43,2% от гласовете на настоящия президент на страната Болсонаро и 48,4% на Лула да Силва, бивш президент на страната, който беше запомнен от бразилците за успешни социално-икономически реформи в началото и средата на 2000-те години.

Лула да Силва каза преди втория тур, че ако успее да спечели изборите, то на следващия вот през 2026 г. няма да се опита да бъде преизбран.

Според анкета, проведена седмица преди втория тур от Globo, Лула да Силва може да получи 50%, а Болсонару - 43 процента. Две седмици преди изборите анкетата показа приблизително същите резултати.

Оспорван балотаж очаква Бразилия в неделя

Оспорван балотаж очаква Бразилия в неделя

Силите са изравнени, според последно проучване

13 партии в страната обявиха подкрепа за кандидатурата на Лула да Силва, три партии подкрепиха Болсонару, а още пет партии обявиха неутралитет.

Освен това в неделя жителите на 12 щата също ще трябва да избират губернатори, тъй като нито един от кандидатите не събра достатъчно гласове на първия тур. Говорим за щати като Алагоас, Амазонас, Баия, Еспирито Санто, Мато Гросо до Сул, Параиба, Пернамбуко, Рио Гранде до Сул, Рондония, Санта Катарина, Сао Пауло и Серджипе.