Президентската надпревара в Бразилия се изравни, съобщи "Ройтерс". Това показаха резултатите от ново проучване на общественото мнение в събота, ден преди напрегнатия балотаж между десния президент Жаир Болсонаро и левия му съперник Луис Инасио Лула да Силва.

Лула има 51,1% от гласовете, а Болсонару - 48,9%, разлика, която е равна на границата на статистическа грешка в проучването на MDA, поръчано от лобиста в транспортния сектор CNT.

Повечето социологически проучвания сочат, че Лула е фаворит да се завърне за трети мандат, което води до забележително политическо завръщане след присъдите му в затвора за подкупи, които бяха отменени. Но Болсонаро надмина проучванията на общественото мнение на гласуването на първия тур на 2 октомври и много анализатори казват, че изборите може да се развият и в двете посоки.

Дълбоко поляризиращите фигури се атакуваха остро в телевизионен дебат в петък вечер. Те се обвиниха взаимно в лъжа и многократно отказаха да отговарят на въпросите си.

Лула води в нагласите преди втория тур

Лула води в нагласите преди втория тур

Бразилия избира президент

Болсонаро откри дебата, като отрече съобщенията, че може да освободи минималната заплата от инфлацията, като вместо това обяви, че ще я повиши до 1400 реала (260 долара) на месец, ако бъде преизбран - ход, който не е в бюджета на неговото правителство за 2023 г.

Тъй като кампаниите им се фокусираха върху люлеенето на решаващи неопределени гласове, анализаторите предположиха, че президентът не е спечелил много място в дебата, за да спечели надпревара, която социологическите проучвания показваха приблизително стабилна от седмици, откакто Лула водеше на първия тур с 5 процентни пункта.

Яхнал вълна от консервативни настроения на гласоподавателите, този резултат беше по-добър за Болсонару, отколкото показваха повечето социологически проучвания в началото на месеца, но последните две седмици от кампанията донесоха различни прогнози.

Вотът бе помрачен и от въоръжено нападение, в което бе замесено името на настоящия държавен глава. 

В неделя един от съюзниците на Болсонару откри огън по служители на федералната полиция, идващи да го арестуват. Седмица по-рано Болсонару трябваше да се защитава, след като разказа анекдот за среща с момичета мигранти от Венецуела с внушителни думи.

В първия им директен дебат този месец Лула разкритикува начина, по който Болсонару се справя с пандемия, при която са починали близо 700 000 бразилци, докато Болсонаро се фокусира върху скандалите с подкупи, които опетниха репутацията на Работническата партия на Лула.

В петък вечер и двамата кандидати се върнаха многократно към двата мандата на Лула като президент от 2003 до 2010 г., когато високите цени на суровините помогнаха за стимулиране на икономиката и борбата с бедността. Лула обеща да съживи онези времена на бум, докато Болсонару предложи настоящите социални програми да са по-ефективни.

MDA беше най-точният от основните анкетьори в първия кръг на гласуването на 2 октомври, въпреки че всички те подцениха подкрепата за Болсонару.

Лула да Силва води със 7% пред Болсонару

Лула да Силва води със 7% пред Болсонару

Седмица преди балотажа

От общия брой гласове, включително празните гласове и нерешилите, Лула има 47% от избирателите, а Болсонару има 45%, спрямо 42% в предишното допитване преди две седмици.

MDA интервюира 2002 избиратели между 26-28 октомври.