Левият кандидат за президент на Бразилия Лула да Силва все така води пред президента Жаир Болсонару, според резултатите от едно от последните проучвания на общественото мнение, публикувано в понеделник, съобщи "Ройтерс".

Лула да Силва изпреварва конкурента си със 7 процентни пункта, по-малко от седмица до балотажа.

Резултатите отразяват тези от миналата седмица, като Лула продължава да поддържа 50% подкрепа от избирателите срещу 43% на Болсонару.

Проучването на социологическата компания IPEC е проведено между 22 и 24 октомври, интервюирани са 3008 души.

Лула все още води пред Болсонару седмици преди балотажа

Лула все още води пред Болсонару седмици преди балотажа

Спечели всички проучвания и първия тур на изборите

IPEC беше една от няколкото социологически фирми, критикувани за подценяване на подкрепата за Болсонаро в гласуването на първия тур.

Балотажът в Бразилия е планиран за 30 октомври.

Припомняме, че Лула спечели 48% от гласовете на първия тур на изборите на 2 октомври срещу 43% за Болсонару, чието неочаквано силно представяне постави началото на конкурентен балотаж на 30 октомври.

Лула водеше във всички допитвания, като очаквано победи и на първия тур.

Управлението на Болсонару бе разтърсено от редица скандали, сред които борбата с ковид-пандемията и съмнителни договори за ваксини.

Бразилците ще избират президент на балотаж

Бразилците ще избират президент на балотаж

Оспорвана надпревара

На 20 октомври, Националният избирателен орган на Бразилия обяви по-строги мерки срещу онлайн дезинформацията в ожесточената президентска кампания. 

Органът ще налага глоби от 19 000 долара на час за онлайн платформи, които не успеят да премахнат измамно съдържание до два часа, съгласно резолюцията, която също така ще забрани всяка платена политическа реклама онлайн в рамките на 48 часа преди вота.