Националният избирателен орган на Бразилия обяви по-строги мерки срещу онлайн дезинформацията в ожесточена президентска кампания между крайнодесния действащ президент Жаир Болсонару и левия му съперник Лула да Силва, съобщи "Ройтерс".

От върховния избирателен съд заявиха, че мерките имат за цел да ограничат "разпространението и споделянето на съзнателно невярна или сериозно деконтекстуализирана информация, засягаща изборния процес", според резолюцията.

По-твърдата позиция, определена от съдията от Върховния съд Александър де Мораеш, който в момента ръководи, отразява по-агресивен подход към мръсната кампания, която погълна Бразилия преди балотажа на 30 октомври.

Разгорещен дебат преди балотажа в Бразилия

Разгорещен дебат преди балотажа в Бразилия

Коронавирусът и корупцията бяха сред темите, по които спориха кандидатите

Органът ще налага глоби от 19 000 долара на час за онлайн платформи, които не успеят да премахнат измамно съдържание до два часа, съгласно резолюцията, която също така ще забрани всяка платена политическа реклама онлайн в рамките на 48 часа преди вота.

TSE вече нареди да бъдат премахнати някои дезинформационни видеоклипове, включително такива, които казват, че Лула се съдружава със Сатана, а Болсонаро приема канибализъм. Кампаниите също бяха разпоредени от съда да изтеглят онлайн реклами, в които се казва, че левите ще легализират абортите, а действащият президент се занимава с педофилия.

Породиха се и опасения и от двете кампании, че се стига до цензура на легитимен политически дебат.

Лагерът на Болсонару се оплака, че TSE им е казал да не пускат реклами, наричащи Лула "корумпиран" и "крадец", тъй като присъдите за подкуп, които го вкараха в затвора, по-късно бяха анулирани от Върховния съд.

Бразилските телевизионни оператори също казаха, че им е забранено да използват думите "бивш затворник", "крадец" или "корумпиран", когато говорят за Лула. Лобито на телевизионните оператори ABERT протестира, че подобни решения се намесват в свободата на изразяване.

Бразилците ще избират президент на балотаж

Бразилците ще избират президент на балотаж

Оспорвана надпревара

За разлика от това, съюзниците на Болсонару се оплакват, че органът не е спрял опонентите да обвинят президента в геноцид за справянето му с пандемията COVID-19, която уби 680 000 бразилци.

През уикенда съюзниците на Лула се надигнаха, когато съдът блокира реклама, използваща клипове на Болсонару, които говорят за посещение в дома на подрастващи венецуелски момичета мигранти, които според него се готвят да проституират.

В сряда Мораеш подчерта необходимостта от по-бързо премахване на дезинформацията на среща с технологични компании, включително Twitter Inc (TWTR.N); Google, собственост на Alphabet Inc (GOOGL.O); LinkedIn на Microsoft Corp (MSFT.O); и Facebook, Instagram и WhatsApp, управлявани от Meta Platforms.

Мораеш каза, че платформите са помогнали да се запази дезинформацията в разумни граници преди гласуването на първия тур на изборите на 2 октомври.

Лула да Силва отново увеличи преднината си пред Болсонару

Лула да Силва отново увеличи преднината си пред Болсонару

Седмици преди президентските избори

"Но имаме втори кръг, който става все по-лош и по-лош в този аспект и това изисква по-строги мерки от TSE", каза той пред репортери в четвъртък.

Припомняме, че Лула спечели 48% от гласовете на първия тур на изборите на 2 октомври срещу 43% за Болсонару, чието неочаквано силно представяне постави началото на конкурентен балотаж на 30 октомври.

Лула водеше във всички допитвания, като очаквано победи и на първия тур.

Управлението на Болсонару бе разтърсено от редица скандали, сред които борбата с ковид-пандемията и съмнителни договори за ваксини.