Кандидатът за президент на Бразилия Лула да Силва леко увеличи преднината си пред действащия президент Жаир Болсонару преди балотажа на 30 октомври.

Това показват резултатите от проучване на социологическата компания IPEC, публикувано в понеделник от "Ройтерс".

Подкрепата на гласоподавателите за Лула достигна 51% срещу 42% за Болсонару, в сравнение със съответно 51% и 43% в предишното проучване.

Проучването на IPEC интервюира 2000 души на 8-10 октомври и има граница на грешка от 2 процентни пункта нагоре или надолу. IPEC беше една от няколкото социологически фирми, критикувани за подценяване на подкрепата за Болсонару в гласуването на първия тур в началото на този месец.

Лула води с малко пред Болсонаро

Лула води с малко пред Болсонаро

Вторият тур е на 30 октомври

Припомняме, че Лула спечели първия тур на изборите, проведен на 2 октомври, но не успя да събере повече от 50 процента от валидните гласове, необходими за предотвратяване на балотаж.

Той получи 48, 43% срещу 43, 2% за Болсонару. 

Сега гласоподавателите разполагат с няколко седмици - до 30 октомври, за да решат кой от двамата да ръководи Бразилия. Спечелването още на първи тур винаги е било трудна задача за всеки кандидат - за последен път това се случи преди 24 години.

За Лула - който не успя да се кандидатира на изборите през 2018 г., защото беше в затвора, след като беше осъден по обвинения в корупция - това представлява забележително завръщане. А Болсонару, за когото социологическите проучвания показваха, че е далеч зад Лула, ще се зарадва на факта, че доказа, че социолозите грешат. 

Двамата прекараха голяма част от кампанията в размяна на обиди. В последния телевизионен дебат преди гласуването Болсонаро нарече Лула крадец, имайки предвид обвиненията в корупция, заради които той стоя в затвора 580 дни, преди присъдата му да бъде отменена. Лула отново нарече Болсонаро луд. Гласуването, в което можеха да участват 156 милиона избиратели, премина без насилие или големи инциденти в най-голямата държава в Латинска Америка.

Лула да Силва отново увеличи преднината си пред Болсонару

Лула да Силва отново увеличи преднината си пред Болсонару

Седмици преди президентските избори