Изборите в Бразилия отиват към втори тур, в който левият кандидат Луис Инасио Лула да Силва ще се изправи срещу крайнодесния действащ президент Жаир Болсонаро. При почти сто процента преброени гласове Лула печели 48 процента срещу 43 процента за Болсонаро, съобщава радио "Свободна Европа".

Лула обаче не успя да събере повече от 50 процента от валидните гласове, необходими за предотвратяване на балотаж. Сега гласоподавателите разполагат с четири седмици - до 30 октомври, за да решат кой от двамата да ръководи Бразилия. Спечелването още на първи тур винаги е било трудна задача за всеки кандидат - за последен път това се случи преди 24 години.

За Лула - който не успя да се кандидатира на изборите през 2018 г., защото беше в затвора, след като беше осъден по обвинения в корупция - това представлява забележително завръщане. А Болсонаро, за когото социологическите проучвания показват, че е далеч зад Лула, ще се зарадва на факта, че доказа, че социолозите грешат, съобщава Би Би Си..

Двамата прекараха голяма част от кампанията в размяна на обиди. В последния телевизионен дебат преди гласуването Болсонаро нарече Лула крадец, имайки предвид обвиненията в корупция, заради които той стоя в затвора 580 дни, преди присъдата му да бъде отменена. Лула отново нарече Болсонаро луд. Гласуването, в което можеха да участват 156 милиона избиратели, премина без насилие или големи инциденти в най-голямата държава в Латинска Америка.

Бразилия избира президент, губернатори и депутати

Бразилия избира президент, губернатори и депутати

Очакванията са да няма избран президент на първи тур