Бразилската полиция е арестувала високопоставени лица от управлението на две от най-големите строителни компании в страната във връзка с огромния корупционен скандал "Петробрас", предаде АП. Съобщава се за поне 10 арестувани, сред които и директорите на самите компании.

Според полицията са събрани твърде много доказателства срещу задържаните за картелни схеми, подкупи и пране на пари и няма начин при това положение те да се измъкнат. Използвани са банкови сметки в Швейцария и Монако. В схемите са били замесени и управляващите, тъй като част от парите са се връщали при тях като дарения за предизборната им кампания.

Двамата директори в изявления заявяват, че са невинни по обвиненията и напълно сътрудничат на полицията.

Корупционният скандал, разтресъл бразилската държавна петролна компания "Петробрас", е донесъл загуби от 2 млрд. долара, предаде BBC.

Припомняме, че в него бяха замесени имената на видни политици от управляващите, включително и това на президента Дилма Русеф. Съдът обаче отхвърли искането на опозицията тя да бъде разследвана за корупция.

В края на 2014-а стана известно, че от името на "Петробрас" те са подписвали договори, получавайки по 3% комисионна за всеки контракт. Средствата са били използвани за подкупи на политици и висши държавни чиновници.

Чрез корупционната схема са били "усвоени" около 10 млрд. бразилски реала (3,8 млрд. долара).

Заради разкритията страната бе залята от протести, на които излязоха милиони по улиците на бразилските градове, като хората поискаха отстраняването от власт на Дилма Русеф.