Бразилският президент Жаир Болсонару и президентът на САЩ Джо Байдън трябва да се срещнат следващия месец, след като Болсонару прие покана за срещата на върха на Америките в Лос Анджелис. Това съобщи в сряда"Ройтерс", като цитира свои източници.

От офиса на Болсонару не отговориха веднага на искане за коментар относно новината, за която първи съобщи вестник O Globo. Белият дом и Държавният департамент на САЩ не отговориха веднага на въпроси по въпроса.

Крайнодесният бразилски лидер, почитател на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, все още не е разговарял с Байдън, чиято изборна победа той бавно призна. Отношенията между Бразилия и Вашингтон остават мразовити заради екологичните резултати на Болсонаро и атаките срещу демократичните институции.

Болсонару не е планирал да присъства на срещата на върха, докато Байдън не изпрати пратеник, за да го убеди да дойде с предложението за двустранна среща, уточниха двата източника. Помощник на бразилския президент каза, че Болсонару и Байдън са "на практика сигурни" за срещата, докато човек във Вашингтон, запознат с въпроса, каза, че подробностите за срещата им все още се финализират.

Правителството на САЩ беше изправено пред перспективата лидери от двете най-големи страни в Латинска Америка да пропуснат срещата, която се очаква да се справи с миграцията и околната среда, както и да демонстрира демокрацията в региона.

ЦРУ предупредило Болсонару да не пречи на изборите

ЦРУ предупредило Болсонару да не пречи на изборите

Да спре да поставя под съмнение системата за гласуване на страната си

Мексиканският президент Андрес Обрадор заяви, че няма да присъства, освен ако всички страни от Америка не бъдат поканени. Ройтерс съобщи по-рано този месец, че Болсонаро не планира да присъства на събитието.

Бившият американски сенатор Кристофър Дод, специален съветник на Байдън за срещата на върха, се срещна с Болсонару в Бразилия във вторник в последни опити да го върне.