Бразилският президент Жаир Болсонару поиска имената на здравните служители, които са одобрили Covid ваксините за деца в Бразилия, и заяви, че планира да направи самоличността им публично достояние въпреки предишните смъртни заплахи. Това предаде Ройтерс.

В края на октомври бразилският здравен регулатор Анвиса публикува изявление, в което се казва, че петима от неговите директори са получили смъртни заплахи във връзка с евентуалното одобрение на ваксините срещу коронавирус за деца на възраст между 5 и 11 години. В четвъртък агенцията даде такова одобрение за препарата на Pfizer.

В седмично предаване на живо, излъчвано в множество платформи на социалните медии, Болсонару заяви, че не се намесва във вътрешните работи на Анвиса, но е поискал имената на служителите, за да може обществеността "сама да прецени".

Бразилският държавен глава често поставя под съмнение ефикасността и безопасността на ваксините срещу коронавирус и остро критикува всички форми на социално дистанциране. Стратегията му за справяне с пандемията, отнела живота на над 618 000 души в Бразилия, е широко цитирана като причина за рязкото спадане на популярността му през тази година.

Разследват Болсонару заради коментари за ваксините

Разследват Болсонару заради коментари за ваксините

Нови проблеми за бразилския президент