Върховният съд на Бразилия започна разследване срещу президента Жаир Болсонару заради коментарите му, че Covid ваксините увеличават риска от СПИН. Това предаде BBC.

Изказванията бяха направени по време на излъчване на живо в социалните мрежи през октомври и доведоха до временното отстраняване на Болсонару от Facebook и YouTube съгласно политиките на компаниите за фалшивите новини.

Бразилският президент често поставя под съмнение ефективността на ваксините. Срещу него вече има и друго разследване за подхода му за справяне с пандемията.

В коментарите си от октомври Болсонаро заяви, че "хората, които са напълно ваксинирани срещу Covid-19, развиват СПИН много по-бързо от очакваното". Твърдението е категорично отхвърлено от учени и медицински експерти. Болсонару, който отказва да се имунизира, обаче настоява, че просто е цитирал статия от списание.

През последните месеци държавният глава беше подложен на силен натиск и се сблъска с редица политически кризи. Специална разследваща група на бразилския Сенат подкрепи доклад, в който се призовава за повдигане на обвинения срещу президента, включително за престъпления срещу човечеството. Поводът бяха недостатъчно сериозните мерки срещу разпространението на коронавируса. От своя страна Болсонару твърди, че не е "виновен за абсолютно нищо".

Болсонару отхвърли делата срещу него в Сената

Болсонару отхвърли делата срещу него в Сената

Докладът на парламентарната комисия нанася щети не на него, а за цялата страна