Президентът на Бразилия Жаир Болсонарy определи обвиненията за лошо управление на страната, които парламентарната комисия отправи срещу него, като клоунада.

"Всеки с малко здрав разум разбира, че това е клоунада", каза той в сряда в интервю за Jovem Pan News.

Според Болсонару,  докладът на парламентарната комисия нанася щети не на него, а за цялата страна. "Бразилия има ужасен имидж извън страната. Те мислят, че тук имаме диктатура, че задържам журналисти, че ограничавам свободата на словото, че убивам хора при пандемия. Хората, които искат да инвестират в Бразилия, накрая  не го правят." - добави той.

Бразилия регистрира 600 000 COVID жертви

Бразилия регистрира 600 000 COVID жертви

Надеждите са в ускорената ваксинация на населението

Припомняме, че сенатска комисия в Бразилия, която разследва пандемичната реакция на правителството в сряда, препоръча на главната прокуратура наказателно обвинение срещу президента Жаир Болсонару за предполагаеми фатални грешки, които са коствали живота на много бразилци, предаде "Ройтерс". Сенаторите одобриха окончателния доклад със седем гласа срещу четири във вторник и го предадоха в сряда в офиса на главния прокурор, който ще реши дали да обвини президента.

Решението им бе очаквано, но вероятно няма да се стигне до наказателно преследване на държавния глава. Главният прокурор Аугусто Арас беше назначен от Болсонаро през 2019 г. по препоръка на консервативни съюзници и не се очаква да му повдигне обвинение.

Обвиняват Болсонару в убийство заради грешките при борбата с COVID-19?

Обвиняват Болсонару в убийство заради грешките при борбата с COVID-19?

Срещу бразилския президент може да бъдат повдигнати 13 обвинения

В подготвения доклад от близо 1200 страници се твърди, че Болсонару е отхвърлил първите възможности правителството да придобие ваксини и по този начин е забавил началото на ваксинационната кампания. Това е струвало живота на около 95 000 души. В документа се посочва, че държавният глава се е ръководел от "необоснованото си схващане за придобиване на колективен имунитет по естествен път - чрез прекарване на инфекцията, и че съществуват лекарства за нея".

COVID-19 досега е убил над 606 000 души в Бразилия, което поставя страната на второ място по смъртни случаи в света след Съединените щати.

Болсонару вече многократно критикува разследването на Сената, наричайки го "шега".

Стотици искат отстраняването на Болсонару като президент

Стотици искат отстраняването на Болсонару като президент

Демонстрации се проведоха и в негова подкрепа

Освен това, комисията препоръча обвинения да бъдат повдигнати срещу 78 души, от длъжностни лица до блогъри, учени и здравни специалисти.