Бразилският президент Жаир Болсонару да бъде обвинен в убийство заради грешките на правителството за овладяване на пандемията от коронавирус. Това препоръча сенаторът, който ръководи парламентарното разследване за действията на държавния глава - Ренан Калейрос, съобщава "Ройтерс".

Самият Болсонару отхвърля разследването като политически мотивирано.

Експерти са на мнение, че е малко вероятно той да бъде изправен пред съда по подобни обвинения, които би трябвало да бъдат повдигнати от главния прокурор Аугусто Арас, назначен от президента.

В подготвения доклад от близо 1200 страници се твърди, че Болсонару е отхвърлил първите възможности правителството да придобие ваксини и по този начин е забавил началото на ваксинационната кампания. Това е струвало живота на около 95 000 души. В документа се посочва, че държавният глава се е ръководел от "необоснованото си схващане за придобиване на колективен имунитет по естествен път - чрез прекарване на инфекцията, и че съществуват лекарства за нея".

11 обвинения грозят Болсонару по COVID разследването

11 обвинения грозят Болсонару по COVID разследването

Бразилският президент може да бъде съден за геноцид, нарушаване на здравните мерки, злоупотреби и фалшификация на документи

Докладът трябва да бъде представен в Сената и може да му бъде наложено вето или да бъде променен. Предполага се, че гласуването ще се състои другата седмица.

Докладът препоръчва да бъдат повдигнати обвинения и на трима от синовете на президента - сенатора Флавио Болсонару, депутата Едуардо Болсонару и градския съветник Карлос Болсонару. Мотивът е, че те са разпространявали дезинформация, довела до неспазване на здравните мерки за овладяване на пандемията.

В документа се твърди, че срещу държавния глава трябва да бъдат повдигнати 13 обвинения, сред които за геноцид срещу коренното население на страната, злоупотреба, неправомерно използване на публични средства, нарушаване на здравните мерки, подбуждане към престъпление и фалшифициране на лични документи.

Бразилия е втората държава в света, регистрирала 600 000 смъртни случая от коронавирус по време на пандемията. Болсонару обаче категорично отказва да се ваксинира и продължава да прокарва недоказани начини за лечение на вируса.

COVID срина рейтинга на Болсонару в Бразилия

COVID срина рейтинга на Болсонару в Бразилия

Поредица от скандали, в които бе замесено името на президента