Бразилският президент Жаир Болсонару може да бъде изправен пред 11 наказателни производства, след като Сенатът на страната започна разследване срещу него заради мерките за справяне с пандемията от COVID-19, съобщава "Ройтерс".

Сенаторът, отговарящ за разследването - Ренан Калейрос, заяви, че Сенатът ще препоръча спрямо държавния глава да бъдат повдигнати обвинения за геноцид срещу коренното население на страната, злоупотреба, неправомерно използване на публични средства, нарушаване на здравните мерки, подбуждане към престъпление и фалшифициране на лични документи.

Разследват Болсонару и за неизгодния договор за индийската COVID ваксина

Разследват Болсонару и за неизгодния договор за индийската COVID ваксина

Договорът е на стойност 324 милиона долара и е за закупуване на 20 милиона дози

Експерти обаче са на мнение, че е малко вероятно Болсонару да бъде изправен пред обвиненията, тъй като те трябва да бъдат одобрени от долната камара, което вероятно няма да се случи.

Според Калейрос освен президента ще бъдат обвинени и синовете му, както и неговият бивш здравен министър Едуардо Пазуело.

Докладът ще бъде представен в Сената във вторник, а членовете ще го гласуват в четвъртък.

Бразилия е втората държава в света, регистрирала 600 000 смъртни случая от коронавирус по време на пандемията. Болсонару обаче категорично отказва да се ваксинира и продължава да прокарва недоказани начини за лечение на вируса.

COVID срина рейтинга на Болсонару в Бразилия

COVID срина рейтинга на Болсонару в Бразилия

Поредица от скандали, в които бе замесено името на президента