Топ прокурор на Бразилия се съгласи в петък да поиска разследване на президента Жаир Болсонару за нередности в договора за доставка на индийската ваксина срещу COVID-19. Това гласи копие от искането, с което "Ройтерс" разполага. Припомняме, че правителството спря договора във вторник, след като комисията на Сената заяви, че той е неизгоден за страната поради завишени цени. Договорът е на стойност 324 милиона долара и е за закупуване на 20 милиона дози. 

Скандалът, свързан с ваксината Covaxin на Bharat, се превърна в пореден политически кошмар за Болсонару, след като започна друго разследване как той е ръководил справянето с пандемията в страната. Бразилия е на челните места по заболеваемост и смъртност. Държавният глава дълго подценяваше вируса за сметка на икономиката. 

Разследването на президента от висшата прокуратура трябва да бъде официално разрешено от Върховния съд, чийто съдия Роза Вебер тази седмица разпореди незабавното му провеждане. Главният прокурор Аугусто Арас, назначен на поста от Болсонару, искаше да отложи разследването, докато разследването на Сената не приключи, но съдия Вебер отказа искането му. Кабинетът на Болсонару не е отговорил веднага на искане за коментар на разследването.

Опозицията обвинява президента, че забавя поръчките за ваксини по политически причини, тъй като той последователно омаловажава тежестта на пандемията.

Хиляди хора протестираха в цялата страна срещу правителството на Болсонару и настояха за ускоряване на програмата за ваксинация. Много градове се борят с недостатъчен брой дози.