Сенатска комисия в Бразилия, която разследва пандемичната реакция на правителството в сряда, препоръча на главната прокуратура наказателно обвинение срещу президента Жаир Болсонару за предполагаеми фатални грешки, които са коствали живота на много бразилци, предаде "Ройтерс". Сенаторите одобриха окончателния доклад със седем гласа срещу четири във вторник и го предадоха в сряда в офиса на главния прокурор, който ще реши дали да обвини президента.

Решението им бе очаквано, но вероятно няма да се стигне до наказателно преследване на държавния глава.  Главният прокурор Аугусто Арас беше назначен от Болсонаро през 2019 г. по препоръка на консервативни съюзници и не се очаква да му повдигне обвинение.

Обвиняват Болсонару в убийство заради грешките при борбата с COVID-19?

Обвиняват Болсонару в убийство заради грешките при борбата с COVID-19?

Срещу бразилския президент може да бъдат повдигнати 13 обвинения

В подготвения доклад от близо 1200 страници се твърди, че Болсонару е отхвърлил първите възможности правителството да придобие ваксини и по този начин е забавил началото на ваксинационната кампания. Това е струвало живота на около 95 000 души. В документа се посочва, че държавният глава се е ръководел от "необоснованото си схващане за придобиване на колективен имунитет по естествен път - чрез прекарване на инфекцията, и че съществуват лекарства за нея".

COVID-19 досега е убил над 606 000 души в Бразилия, което поставя страната на второ място по смъртни случаи в света след Съединените щати.

Президентството не е отговорило веднага на искане за коментар по обвиненията. Болсонару вече многократно критикува разследването на Сената, наричайки го "шега".

Освен това, комисията препоръча обвинения да бъдат повдигнати срещу 78 души, от длъжностни лица до блогъри, учени и здравни специалисти.

11 обвинения грозят Болсонару по COVID разследването

11 обвинения грозят Болсонару по COVID разследването

Бразилският президент може да бъде съден за геноцид, нарушаване на здравните мерки, злоупотреби и фалшификация на документи