Президентът на Бразилия Жаир Болсонару заяви, че американският му колега Джо Байдън е "почти вманиачен на тема околна среда", което "леко пречи" в отношенията между двете страни, съобщава RT.

"Бразилия е готова да продължи преговорите с американското правителство. Очевидно правителството на Байдън е по-скоро ляво - правителство, което е почти вманиачено на тема околна среда", отбеляза Болсонару.

Въпреки критиките и хаотичното му управление по отношение на въпросите, свързани с околната среда, крайнодесният държавен глава подчерта, че "Бразилия е страната, която пази най-много природата" и която "търпи всякакви нападки от страна на европейските държави".

Болсонару вижда демагогия в данните за обезлесяването на Амазонка

Болсонару вижда демагогия в данните за обезлесяването на Амазонка

Той твърди, че разполага с истинските данни

По време на президентската си кампания Байдън заяви, че ако Бразилия не сложи край на обезлесяването в Амазонската джунгла, ще бъде застигната от "значителни икономически последици".

През април САЩ огранизира среща на върха по въпросите за климата, на която Болсонаро обеща да разреши проблема с незаконното изсичане на Амазония до 2030 г. Въпреки това речта му беше остро критикувана от бразилски политици и представители на НПО, които я определиха като "непоследователна".

Данните са красноречиви. От август 2020 г. до юли тази година бразилската част на Амазонската джунгла е загубила 10 476 км. км гори - най-високото ниво от 2012 г. насам.