Изпълняващият длъжността "министър на вътрешните работи" в частично анексираната от Русия Луганска област Игор Корнет е бил ранен при експлозия в салон за красота в Луганск, съобщават руските информационни агенции, цитирани от Би Би Си.

На този етап няма информация за състоянието му. Първоначално ТАСС съобщи, че при експлозията са пострадали петима, трима от които се намират в тежко състояние. По-късно отново ТАСС съобщи, че един човек е загинал, а измежду тежко пострдадалите има охранители а Корнет. По-случая се води следствие.

Игор Корнет е един от най-влиятелните служители по сигурността в самопровъзгласилата се ЛНР.

До 2014 г. той работи като обикновен следовател към украинското МВР, след което се присъединява към сепаратистите, когато в Източна Украйна започват подкрепяните от Русия протести. Още през август 2014 г. той стана "министър на вътрешните работи" на самопровъзгласилата се република.

През 2017 г. тогавашният ръководител на самопровъзгласилата се ЛНР Игор Плотницки се опита да се отърве от твърде независимия служител по сигурността, като обвини Корнет за завземане на чужда къща и го уволни.

Министърът не се съгласи с уволнението, доведе служители на службите за сигурност в центъра на Луганск и извърши арести на приближени на Плотницки. Руските власти, които обикновено се противопоставят на "цветните революции", в този конфликт, неочаквано за мнозина, подкрепиха Корнет, а не Плотницки.

"Превратът" в ЛНР тогава завърши с бягството на Плотницки от самопровъзгласилата се република. Оттогава той живее някъде във Воронежска област.

Подобни покушения са рядкост в Луганск, който се контролира от Русия още от 2014 година и е относително далече от украинските сили. В другите окупирани от Москва територии на Украйна има по-активно съпротивително движение, особено в Запорожка област и административния център на руската окупационна администрация в областта - Мелитопол.

Нови удари в Луганск
Обновена

Нови удари в Луганск

Вероятно отново са използвани ракети Storm Shadow