йеменАтентат беше извършен срещу група американци в столицата на Йемен, предаде АП, позовавайки се на американски и йеменски официални представители. Няма пострадали, а няколко заподозрени са били арестувани.

Официалните представители не дадоха повече информация, но вестник, близък до правителството съобщи, че взривно устройство е било активирано под пикапа, в който са се возели чужденците. По информация на изданието, 28-годишен йордански гражданин е бил арестуван.

Бомбата избухнала пред ресторант в търговския квартал Хада. Пикапът е собственост на американското посолство, но не е ясно дали пътниците в него са от персонала на дипломатическата мисия. В нейния уебсайт се появи съобщение, че „чуждестранни граждани (...) са били цел на атаката".

На този етап не е ясно дали атентатът е дело на „ал-Кайда". Терористичната организация проведе серия от атаки срещу чужди дипломати през октомври, като екстремисти стреляха с гранатомет по автомобила на втория британски дипломат в страната. Един от пътувалите в колата и един случаен минуват бяха ранени. Посолството на САЩ в столицата Санаа също беше атакувано.

Вашингтон засили подкрепата за Йемен в борбата й срещу тероризма и по-специално „ал-Кайда". Терористичната мрежа пое отговорност за опита за атентат срещу американски самолет миналата Коледа.