Страните от Европейския съюз трябва да изпратят своите противоракетни системи, за да подсилят противовъздушната отбрана на Украйна, каза в четвъртък първият дипломат на ЕС Жозеп Борел, като предупреди, че Европа не може просто да разчита на помощта на САЩ за Киев, цитира думите му "Ройтерс".

Повече от две години след пълномащабното нахлуване на Русия, Украйна е изправена пред сериозен недостиг на боеприпаси, като жизненоважното финансиране от САЩ е блокирано от републиканците в Конгреса в продължение на месеци, а ЕС не успява да достави достатъчно боеприпаси навреме.

"Имаме Пейтриъти, имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите резерви, където са за всеки случай, и да ги изпратим в Украйна, където бушува войната", каза Борел пред репортери в среща на външните министри от Групата на седемте (Г-7) на остров Капри.

"В противен случай енергийната инфраструктура на Украйна ще бъде унищожена. И никоя страна не може да се бори, без да има електричество у дома, във фабриките, онлайн, за всичко", добави той.

Противовъздушната отбрана на Украйна е ключов въпрос за министрите, събрали се в Италия, след призива на Германия в сряда към Европейския съюз и НАТО да направят повече, за да помогнат на Киев.

"Сигурен съм, че ще го направим, но трябва да го направим бързо", каза Борел, добавяйки, че съжалява, че вътрешната политика в САЩ забавя така необходимия пакет помощ за Украйна на стойност 60,84 милиарда долара.

"Не можем да разчитаме само на САЩ. Трябва да поемем своята собствена отговорност и да спрем да казваме "САЩ ще свършат работа", каза той.

Денис Шмигал до Конгреса на САЩ: Имаме нужда от тези пари не днес, не утре, а вчера

Денис Шмигал до Конгреса на САЩ: Имаме нужда от тези пари не днес, не утре, а вчера

Ако Украйна загуби, избухва Трета световна война