Европейската комисия призова във вторник Европейската инвестиционна банка (ЕЦБ) да промени политиката си тази година, за да може да финансира отбранителни проекти, предава "Ройтерс".

Разходите за отбрана са изрично изключени от списъка с дейности, които могат да бъдат финансирани от ЕЦБ, която е собственост на 27-те правителства на Европейския съюз.

"Комисията... кани ръководните органи на групата на ЕЦБ... да адаптират свързаните с отбраната изключения от политиките за кредитиране на групата на ЕЦБ. Това би позволило на ЕЦБ да подкрепя производството на военно оборудване и по-общо европейската отбранителна индустрия, ", каза Комисията.

Призивът е част от по-широко предложение на Комисията за увеличаване на отбранителното производство в ЕС, след като инвазията на Русия в Украйна през 2022 г. подчерта липсата на подготовка на Европа за потенциален военен конфликт с Москва.

"Европа ... е ... в опасност. Руската агресивна война доведе до голямо чувство за неотложност за засилване на нашия отбранителен промишлен капацитет", каза ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел на пресконференция.

С общ баланс от 544,6 милиарда евро, ЕЦБ е най-голямата многостранна финансова институция в света по активи и най-големият многостранен кредитор, с изплатени и обещани заеми от 562 милиарда евро през 2022 г. в сравнение със 171 милиарда долара на Световната банка.

Банката е водещ играч във финансирането на амбициозния преход на Европа към икономика с нула въглеродни емисии и по-дигитализирана икономика, но правилата изрично казват, че не може да финансира производството на боеприпаси и оръжия или инфраструктура за военна употреба.

"Промяната на политиките за кредитиране, по-специално тази на групата на ЕЦБ, следователно е необходима и основен приоритет, за да се гарантира, че секторът на отбраната има достъп и може да се възползва напълно от финансовите инструменти на ЕС", каза Комисията.

"Такава модификация ще има и положителни каскадни ефекти, като даде значителен положителен сигнал на финансовия пазар и частните банки", се казва в него.

Тиери Бретон подготвя ЕС за "режим на военна икономика"
Обновена

Тиери Бретон подготвя ЕС за "режим на военна икономика"

ЕК предлага специален фонд в размер на 100 милиарда евро за отбранителни проекти