Това са едни от най-мрачните часове за Европа от Втората световна война насам. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел по време на съвместно изявление с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

ЕС ще отговори възможно най-строго и ще приеме най-суровия пакет от санкции, който някога е налагал, обяви той и настоя: Президентът Путин трябва да спре тази безсмислена агресия.

Борел предупреди, че Русия е изправена пред "безпрецедентна изолация" заради нападението си над Украйна

"Това не е въпрос на блокове. Това не е въпрос на дипломатически игри за надмощие. Това е въпрос на живот и смърт. Става въпрос за бъдещето на нашата глобална общност", подчерта той.

По негови думи нападението от страна на Русия срещу прозападната ѝ съседка е не само най-голямото нарушение на международното право, но и нарушение на основните принципи на човешкото съжителство.

Той посочи, че ЕС подготвя спешна помощ за Украйна и подкрепя операции по евакуация от страната, включително и на своите служители в зоните, засегнати от руската атака.

"Рано тази сутрин руските войски нахлуха в Украйна, свободна и суверенна държава. Отново в центъра на Европа невинни жени, мъже и деца умират или се страхуват за живота си. Осъждаме това варварско нападение и циничните аргументи, с които то се оправдава", заяви на свой ред Урсула фон дер Лайен.

Тя посочи, че Путин връща войната в Европа и сме изправени пред безпрецедентен акт на агресия.

"Целта на Русия не е само Донбас, целта е не само Украйна, но и стабилността в Европа и целият международен мир. И ние ще потърсим отговорност от президента Путин за това", категорична бе Фон дер Лайен.

Западът удря Русия с безпрецедентни санкции заради Украйна

Западът удря Русия с безпрецедентни санкции заради Украйна

Ще накажем това ужасяващо решение, обещава Лондон

Тя съобщи, че по-късно днес ще бъде представен за одобрение на европейските лидери пакет от мащабни и целенасочени санкции. "С този пакет ще се насочим към стратегически сектори на руската икономика, като блокираме достъпа им до технологии и пазари, които са от ключово значение за Русия. Ще отслабим икономическата база на Русия и способността ѝ да се модернизира. Освен това ще замразим руските активи в Европейския съюз и ще спрем достъпа на руските банки до европейските финансови пазари", посочи шефката на ЕК.

Тя допълни, че тези санкции са координирани с партньорите и съюзниците на ЕС — Съединените щати, Обединеното кралство, Канада, както и с Япония и Австралия. Тези санкции имат за цел да навредят сериозно на интересите на Кремъл и на способността му да финансира войната, заяви Фон дер Лайен.

Зеленски очаква светът да застави Русия да спазва мира

Зеленски очаква светът да застави Русия да спазва мира

Украйна и съюзниците изграждат коалиция срещу Путин

"Знаем, че милиони руснаци не искат война. Президентът Путин се опитва да върне часовника обратно към времето на руската империя. Но по този начин той излага на риск бъдещето на руския народ", предупреди тя и призова Русия незабавно да прекрати насилието и да изтегли войските си от територията на Украйна.

"Няма да позволим на президента Путин да развали архитектурата на сигурността, която е осигурила на Европа мир и стабилност в продължение на много десетилетия. Няма да позволим на президента Путин да замени принципите на правовата държава с принципите на сила и жестокост", обяви фон дер Лайен.

"Историята доказа, че обществата и съюзите, изградени върху доверие и свобода, са устойчиви и успешни. Точно от това страхуват автократите. Европейският съюз подкрепя Украйна и нейния народ. Ще продължим да ги подкрепяме. Украйна ще пребъде", увери председателката на ЕК.

Шолц: Ужасен ден за Украйна и мрачен ден за Европа

Шолц: Ужасен ден за Украйна и мрачен ден за Европа

Руската атака била необосновано и крещящо нарушение на международното право