Западът ще наложи безпрецедентни санкции на Русия, след като президентът Владимир Путин разреши инвазия в Украйна. Това заяви Джеймс Клевърли, министър на Европа на Обединеното кралство, съобщава "Ройтерс".

Ние ще представим в тясно сътрудничество със своите международни приятели и съюзници безпрецедентен, координиран отговор със санкции, за да накажем това ужасяващо решение, посочи той пред "Скай нюз".

Тази нощ руският президент обяви започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас".

Впоследствие украинският президент Володимир Зеленски обяви, че въвежда военно положение в цяла Украйна. Той настоя светът да застави Русия да спазва мира.

Зеленски очаква светът да застави Русия да спазва мира

Зеленски очаква светът да застави Русия да спазва мира

Украйна и съюзниците изграждат коалиция срещу Путин

От Белия дом излязоха с изявление, в което се посочва, че Путин е избрал преднамерена война, която ще доведе до катастрофални загуби на живот и човешки страдания.

Германският канцлер Олаф Шолц определи настоящите събития като "ужасен ден за Украйна и мрачен ден за Европа".

От своя страна ООН пък призова руския президент да изтегли войските си от Украйна в името на човечеството, а британският премиер Борис Джонсън упрекна Путин, че е избрал пътя на кръвопролитието и унищожението със започването на непредизвикана атака срещу Украйна.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен също увери, че ЕС ще държи Москва отговорна за "неоправданата" й атака срещу Украйна.

Шолц: Ужасен ден за Украйна и мрачен ден за Европа

Шолц: Ужасен ден за Украйна и мрачен ден за Европа

Руската атака била необосновано и крещящо нарушение на международното право