"Президентът Путин избра преднамерена война, която ще доведе до катастрофални загуби на живот и човешки страдания... Само Русия е отговорна за смъртта и разрушенията, които тази атака ще донесе, а Съединените щати и техните съюзници и партньори ще отговорят по единен и решителен начин. Светът ще държи Русия отговорна."

Това се казва в изявление на Белия дом, което дойде в отговор на информацията за започване на пълномащабна атака към територии на Украйна от страна на Русия и съобщения за експлозии в Украйна, включително в столицата Киев.

Руският президент Владимир Путин обяви "специална военна операция" и призова за "демилитаризация" на Украйна в телевизионни изказвания.

Путин официално започна война срещу Украйна
Обновена

Путин официално започна война срещу Украйна

Очевидци съобщават за взривове в украински градове…

Съветът по сигурност заседава в Белия дом, очаква се и допълнително изявление.

САЩ и съюзниците планират днес, четвъртък, вече да задействат санкции в пълния си обем, потвърждава високопоставен служител на администрацията на Байдън пред CNN.

Оценката на САЩ е, че това е началото на пълната руска инвазия. Източникът каза, че се смята, че експлозиите, чути близо до Киев и Одеса, вероятно са ракети, докато тези около Харков в Източна Украйна вероятно са артилерийски, предвид близостта до границата.

Байдън наложи санкции на „Северен поток 2“

Байдън наложи санкции на „Северен поток 2“

Решението е координирано с със съюзниците...