Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън няма да участва в надпреварата за лидер на Консервативната партия във Великобритания, обяви самият той, цитиран от британските медии. В изненадващо съобщение Джонсън изтъкна, че ще подкрепи следващия лидер на торите, но това „няма да бъда аз”.

Джонсън събра медиите за реч в центъра на Лондон, като се очакваше това да бъде стартът на кампанията му. Въпреки това обаче след като произнесе речта,подчертавайки разбирането си, че следващият премиер на Великобритания трябва да защитава „забравените” хора във Великобритания, той изключи себе си от надпреварата за най-високия пост в страната.

„Трябва да ви кажа, приятели, които очаквахте тази реч, че се консултирах с колегите и с оглед на обстоятелствата в парламента, стигнах до заключение, че този човек не мога да съм аз”, изтъкна той.  

„Моята роля ще бъде да подкрепя с всички сили следващото ръководство на Консервативната партия, за да съм сигурен, че ние правилно изпълняваме решението на хората от референдума, и да подкрепя дневния ред, в който вярвам – да защитя забравените хора в тази страна”, коментира Борис Джонсън.

Бившият кмет на Лондон отдавна се спрягаше за фаворит за наследник на Дейвид Камерън, който подаде оставка като премиер и лидер на консерваторите, след като британците решиха да напуснат Европейския съюз.

Обаче неговата кампания получи фатален удар тази сутрин, след като неговият бивш съюзник в кампанията за напускане Майкъл Гоув обяви, че се впуска в надпреварата за лидер на Консервативната партия.

В речта, в която Гоув обяви намеренията си, той изтъкна, че не можело да се има вяра на Джонсън да обедини Консервативната партия и да поведе страната.

Оттеглянето на Джонсън от надпреварата оставя вътрешния министър Тереза Мей като фаворит да оглави торите. Тя започна своята кампания тази сутрин.