Британският премиер Борис Джонсън явно иска "твърд" Брекзит на всяка цена. За тази цел той е готов да използва дори и методите на латиноамериканските диктатори, констатира Барбара Везел в коментар за Дойче веле.

Говорителят на британския парламент нарече последния ход на премиера "ужасяващ". Това е дори твърде мек израз за планираната от Борис Джонсън отмяна на парламентарни права. Сега си проличава слабостта на британската парламентарна система, която залага твърде много на традициите и произхода. На страната ѝ трябва една модерна, писана конституция, която да издига бариера пред подобен произвол.

Като във военна диктатура

"Да си върнем контрола" - това бе основното мото на кампанията за Брекзит преди три години. Само че избирателите тогава едва ли са искали да дадат на Борис Джонсън абсолютна власт. Тъкмо обратното - изтъкваше се, че трябва да си проличи приоритетната позиция на британския парламент. Никой тогава не си е поставял за цел да остави Брекзита, а с това и съдбата на цялата страна в ръцете на един премиер, който дори не е бил избиран, а навярно дори няма и парламентарно мнозинство.

Бившият премиер Джон Мейджър и някои други сега искат да спрат Джонсън по съдебен път. Тепърва ще видим дали институционните "бушони" във Великобритания ще издържат на напрежението. Опозицията иска да свика идната седмица спешен дебат, за да осуети похода на Джонсън към властта. Но времето е оскъдно, защото, по желание на Борис Джонсън, от 10 септември парламентът ще бъде разпуснат във ваканция, за да се завърне обратно само няколко дни преди датата на Брекзита. В тези кратки срокове няма как да се изяви волята на парламентарното мнозинство.

Факт е обаче, че опозицията, най-вече Лейбъристката партия, носи лична вина за това, че се стигна до тази непоносима ситуация. Тя пропиля цели три години в нерешителност и двусмислени позиции, така и не успя да разбере какво е в действителност политическото значение на Брекзита и пропусна шансовете да спре този процес.

А Борис Джонсън се държи като актьор в политическа лудница. Сегашният му номер би бил достоен за някоя латиноамериканска диктатура. Той е антидемократичен и напълно би прилягал на "новите разрушители" от сорта на Тръмп и Болсонару. Единственото, което интересува подобни хора, е как да заграбят властта за лична употреба и в интерес на онези свръхбогаташи, които ги финансират. Всякакъв вид демократични процедури и институционен контрол им се струват ненужен баласт.

През последните дни се появиха слухове, че с помощта на някакви частни договорки проблемът с ирландската граница можел да се заобиколи. Но дори ЕС да е готов да се впусне в подобна авантюра - без солидни предварителни преговори и проверки, той в никакъв случай не бива да поощрява своеволията на Джонсън.

Брюксел не бива да се включва в игрите на човек, който иска да отмени демократичните процедури, само за да напусне Великобритания колкото се може по-бързо ЕС. Нека припомним: Брекзитът бе решен въз основа на референдум, който имаше само препоръчителен характер и който бе спечелен от привържениците на излизането от ЕС само с минимална преднина.

Британци, събудете се най-после!

Сега е крайно време за бунт: нека всички останали демократи сред британските консерватори, цялата опозиция, учените, интелектуалците и всички разумни и отговорни граждани на страната се надигнат! Години наред човек имаше чувството, че британците живеят в някакво нереално измерение. Сякаш някой ден те просто ще се събудят от кошмарния си сън на име Брекзит и нещата отново ще си дойдат на място. Но не, Брекзитът не е сън.

Борис Джонсън е най-опасният политик за последните няколко десетилетия, управлявал на "Даунинг Стрийт". Той е жаден за власт опортюнист, без каквото и да е чувство за отговорност. Твърденията му нерядко са напълно безпочвени, той отправя закани към партньори от ЕС, подмазва се на американския президент и преследва една-единствена цел: да изтласка Великобритания от ЕС, каквото и да струва това.

Както се вижда сега, за тази цел Борис Джонсън дори е готов да обезвласти парламента и да отмени правилата на демократичната конституция. Това е шахматен ход а ла Владимир Путин. Ако и сега британците не се пробудят и не окажат съпротива, то тогава няма кой да им помогне.