Британският външен министър Борис Джонсън обвини Саудитска Арабия, която е съюзник на Великобритания, че участва в "прокси войни" (опосредствани войни) в Близкия изток.

Британският вестник "Гардиън" публикува кадри, в които Джонсън говори за политици, "изопачаващи и злоупотребяващи с религията" за извличане на политически дивиденти.

По думите му, Саудитска Арабия и Иран били "кукловоди" заради липсата на силно лидерство в региона.

Британското външно министерство изтъкна, че Саудитска Арабия била съюзник на братанците и Обединеното кралство подкрепяло усилията ѝ за осигуряване на границите.

В кадрите от миналата седмица Джонсън отбелязва: "Има политици, които изопачават и злоупотребяват с религията и различни течения в една и съща религия, за да извлекат политически дивиденти. Това е един от най-големите политически проблеми в целия регион. И трагедията за мен - и това е причината да са налице тези прокси войни, водени през цялото време в този район - е, че няма достатъчно силно лидерство в самите страни."

По думите на британския първи дипломат, нямало "големи характери" в Близкия изток, които да желаят да "достигнат отвъд своята сунитска или шиитска" група и да сближат хората.

"Ето защо имате саудитците, Иран, всички, настъпващи, кукловодстващи и подклаждащи прокси войни", подчерта Джонсън.

БиБиСи коментира, че коментарите на британския външен министър го поставяли в неудобно положение.

Кадрите с изказванията на Борис Джонсън се появиха, след като британският премиер Тереза Мей беше на посещение в Персийския залив, където тя вечеря с държавните ръководители на Саудитска Арабия, Кувейт, Обединените арабски емирства, Катар, Бахрейн и Оман.

"Както външният министър даде да се разбере в неделя, ние сме съюзници със Саудитска Арабия и ги подкрепяме в усилията им да защитят границите си и народа си", посочи говорителят на британското външно министерство.

По-късно обаче от "Даунинг стрийт" 10 изтъкнаха, че коментарита на Борис Джонсън за Саудитска Арабия не представлявали позицията на правителството

По думите на говорителката на Тереза Мей казаното от външния министър били неговите лични възгледи