Бившият министър-председател на Обединеното кралство Борис Джонсън се оттегли от надпреварата за следващ лидер на Консервативната партия и съответно за следващ министър-председател, съобщи в неделя британската информационна агенция PA Media.

Борис Джонсън - отново кандидат за премиер?

Борис Джонсън - отново кандидат за премиер?

Фаворит за поста обаче е Риши Сунак

Борис Джонсън твърдеше, че е събрал подкрепата на 100 депутати - минималният брой, необходим за преминаване на прага, за да се яви на балотаж за членство в Консервативната партия - но се е отказал да се кандидатира, като заяви, че "това просто не би било правилно", тъй като "не можеш да управляваш ефективно, ако нямаш единна партия в парламента", уточни PA.

И без обявена кандидатура Борис Джонсън има нужните 100 гласа

И без обявена кандидатура Борис Джонсън има нужните 100 гласа

Консерваторите имат за цел да изберат нов партиен лидер и министър-председател до 28 октомври

Борис Джонсън заяви, че има подкрепата на 102 депутата от Консервативната партия, то Би Би Си можа да потвърди едва 57 гласа за бившия премиер.

Така за лидерския пост в Консервативната партия официално се борят двама кандидати - бившият финансов министър Риши Сунак и лидерът на Камарата на общините Пени Мордонт.

Припомняме, че според социологическо проучване британците смятат, че Риши Сунак е най-подходящ за поста министър-председател на Обединеното кралство и лидер на торите.