Няма "дори и малко съмнение", че светът се е чувствал по-сигурен и по-стабилен, докато Доналд Тръмп беше на поста (президент на САЩ) , твърди бившият премиер на Обединеното кралство Борис Джонсън, цитиран от "Политико".

Говорейки пред вестник Sun в кулоарите на Конференцията за консервативно политическо действие (CPAC) във Вашингтон, Джонсън почти одобри завръщането на бившия президент на САЩ в Белия дом.

"Когато погледнете назад към последния мандат на Тръмп, няма съмнение, че светът се е чувствал по-сигурен, по-спокоен и по-стабилен", каза Джонсън пред вестника.

Той добави: "В момента голяма част от света жадува за стабилността, която върви със силно и решително американско лидерство."

Джонсън и Тръмп имаха сравнително близки отношения, докато и двамата лидери на своите страни - и президентът веднъж ласкаво описа Джонсън като "британския Тръмп".

Откакто напусна поста си, Джонсън - твърд поддръжник и съюзник на украинския президент Володимир Зеленски - призова Тръмп и неговите поддръжници да не изоставят украинските военни усилия на фона на страховете в Киев, че Белият дом при Тръмп ще оттегли военната помощ на САЩ за Украйна.

В публикация за Daily Mail през януари Джонсън заяви, че президентството на Тръмп може да е "това, от което светът се нуждае" в момента, стига Тръмп да подкрепя Украйна.

Фаворитът на републиканците наскоро предизвика паника в някои европейски столици, след като каза, че ще "насърчи" Русия да "прави каквото си иска" със страните от НАТО, които не харчат достатъчно за своята отбрана.

"Много хубави добронамерени хора треперят като "пудинг" от идеята за ново президентство на Тръмп, не разбирам защо са толкова разтревожени", каза Джонсън пред Sun.

Тръмп и Джонсън обсъждат Украйна на вечеря

Тръмп и Джонсън обсъждат Украйна на вечеря

Жизненоважното значение на украинската победа