Премиерът на Великобритания Борис Джонсън призова за "поетапно" премахване на зависимостта от руския нефт и газ.

След разговори с премиерите на Канада и Нидерландия Джъстин Трюдо и Марк Рюте, Джонсън заяви, че държавите трябва да работят заедно, за да осигурят алтернативи, съобщи BBC.

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо заяви, че Европа не иска да повтаря грешката си да бъде твърде зависима от Русия, но холандският министър-председател Марк Рюте предупреди, че налагането на бойкот сега ще има "огромни последици".

Изявленията идват на фона на обмисляните от САЩ нови санкции, включително и забрана на вноса на руски петрол. На фона на това тази сутрин цените на борсите както на петрола, така и на природния газ отбелязаха поредни рекорди.

На директен въпрос за намеренията на САЩ и дали те са споделени с останалите съюзници и европейски държани, Джонсън заяви, че западните съюзници "се движат много, много бързо" и неща, които преди седмици изобщо не биха били обмисляни, "сега са на дневен ред".

С нов закон Великобритания ускорява санкциите срещу Русия

С нов закон Великобритания ускорява санкциите срещу Русия

Страната получи критики за забавянето си при налагането на наказателни мерки

Борис Джонсън заяви, че в близките дни ще представи нова стратегия за енергийните доставки. Обединеното кралство получава по-малко от 5% от своя газ от Русия, но за страните от ЕС този дял е около 40 %.

По темата нидерланският премиер Рюте настоя промяната да бъде извършена внимателно и че това не може да стане за една нощ. Незабавната промяна би подкопала веригите за доставки по целия свят, особено в Европа, каза той и добави: "Това би се отразило и на самата Украйна."

Канада обяви санкции спрямо още 10 руснаци

Канада обяви санкции спрямо още 10 руснаци

Сред тях прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков и бизнесменът Олег Дерипаска

На критиките, че Обединеното кралство за една седмица е издало само 50 визи за бежанци от Украйна, Джонсън отговори, че се "обработват хиляди" и Великобритания ще бъде много щедра към бежанците, но няма да пуска хора без никакви проверки.

До момента правителството е обявило две основни схеми за пристигане в Обединеното кралство на хора, бягащи от Украйна - едната позволява на членове на семействата на хора, установили се в Обединеното кралство, да се присъединят към тях, а другата позволява на организации да спонсорират влизането на украинци.

Борис Джонсън с план от 6 точки за Украйна

Борис Джонсън с план от 6 точки за Украйна

За противодействие на руското военно нахлуване в Украйна.