Някои сръбски и хърватски медии съобщиха в събота, че сръбският президент Борис Тадич разглежда възможността за признаване на Косово при определени условия, въпреки че администрацията на държавния глава опроверга тези съобщения.

Това съобщи РИА Новости.

Съобщенията за възможността за признаване на Косово се появиха след края на балканската обиколка на външния министър на Германия Гидо Вестервеле.

„Това е абсолютно невярно. Президентът Тадич никога няма да признае независимостта на Косово", се казва в изявление на президентството.

Самият Тадич заяви днес по време на посещението си в град Ужица, че „Сърбия никога няма да признае Косово".

"Това е червената линия, която никога няма да престъпим", каза още Тадич.

Той уточни още, че нито един чуждестранен политик досега не му е казвал, че признаването на Косово се явява условие за интеграцията на Сърбия в ЕС.

"Борбата за Косово ще продължим с мирни дипломатически средства", добави президентът.

Тадич съобщи също, че Сърбия ще проведе консултации с водещи страни от ЕС и със САЩ за изготвяния от нея проект за резолюция за Косово, гласуването за който би трябвало да се проведе на 9 септември в Общото събрание на ООН.

В сегашния проект Сърбия говори за недопустимостта на независимостта на Косово, провъзгласено от косовските албанци през 2008 г., като в документа се съдържа и призив за преговори по всички открити въпроси.

В Белград отнасят към откритите въпроси и статута на Косово. Прищина и западните му съюзници считат тази тема за приключена и на свой ред преминават към поставянето на началото на диалога по техническите проблеми.