Българският министър-председател Бойко Борисов трябва да се срамува пред избирателите си за твърдението си, че руските енергийни проекти в тази страна са били спрени в полза на САЩ.
Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за руската телевизия НТВ.

Прочетох с изненада цитат от изказването на българския премиер Бойко Борисов, който е заявил, че България се е отказала от строителството на енергийните проекти с Русия, включително „Южен поток", в интерес на САЩ", изтъкна ръководителят на руската дипломация.

Поразително е как хората не се срамуват да правят подобни изявления. Аз бих се срамувал пред избирателите си, пред страната си", добави Лавров.

Припомняме, в изказване на конференция в Американската търговска камара в София в понеделник Борисов заяви, че руските енергийни проекти в България - строителството на петролопровода Бургас-Александруполис, АЕЦ-Белене и газопровода "Южен поток" са били спрени в полза на САЩ.

"Признахме военното крило на "Хизбула" за терористична организация, спряхме три големи руски проекта, спираме руски самолети над морета", каза българският премиер.

По негово мнение когато има проблеми, България и САЩ трябва да бъдат заедно.

"Ние заедно сме едно цяло, ние сме приятели и точно затова мога да говоря с вас по този начин", добави той на срещата с американски дипломати и бизнесмени.

Българският премиер също така призова САЩ да му се окаже необходимата помощ за решаване на енергийните проблеми, за отменяне на визовия режим със САЩ и оказване на помощ при придобиване на нови военни самолети.