Министритена външните работи на НАТО съгласуваха план за действие по членство в алианса за Босна и Херцеговина.
Това е предпоследната стъпка по пътя към присъединяването към северноатлантическия блок.

Представителят на НАТО Джеймс Апатурай обяви, че планът вече е предаден на делегацията на Босна като са уговорени условията по време на срещата в Талин.
Едно от тях е военната техника, която се намира на територията на страната, да бъде регистрирана като собственост на федералното правителство.

Планът по присъединяване е документ, в който е направен график за политически диалоги военна реформа, в резултата на който страната трябва да отговори на стандартите, валидни за Северноатлантическия блок.

Този процес може да отнеме няколко години и едва след това страната ще получи статут на пълноправен член на НАТО.
Перспективата за членство в северноатлантическия съюз и Европейския съюз в голяма степен определят политиката на реформи, които се провеждат в бившите югославски републики.

Хърватия се присъедини към НАТО преди една година, а през декември 2009 година бе изготвен план за действие по членство за Черна гора.

Република Босна се отдели като самостоятелен държавен субект в резултат на войната на територията на бивша Югославия през 1990-те години. Тя подаде заявка за членство в НАТО през 2009 година.

Според подписаното през 1995 година Дейтънско споразумение страната представлява конфедерация от две части - босненско-хърватската федерация Босна и Херцеговина и Република Сръбска. Всяка една от тях има собствен президент, правителство, парламент, полиция и съдебни органи.