Един човек е застрелян, докато полицията в Лондон се справя с инцидент на "Лондон бридж" в британската столица, съобщават медии.

Нападението на мъж с нож срещу пешеходци е класифицирано като терористична атака. Това съобщи пред журналисти началникът на отдела за борба с тероризма на Лондон, Нийл Басу.

"Вече мога да потвърдя, че инцидентът е квалифициран като терористична атака", каза той и добави, че нападателят е елиминиран. "Заподозряният е застрелян от въоръжени полицаи на столичната полиция. Мога да потвърдя, че заподозряният е загинал на място".

Той допълва, че нападателят е имал фалшивият колан за самоубийствен атентат. "Във връзка с доклади, че заподозряният може да има взривно устройство със себе си и за да се уверим, че няма заплахи за хората, на мястото на инцидента бяха извикани експерти и бяха инсталирани бариери".

Басу коментира, че "въпреки това мога да потвърдя, че предметът, т.е. според нашите оценки коланът на заподозряния е фалшиво взривно устройство. Полицейските служители продължават да работят на местопроизшествието, за да се уверят, че няма заплаха. "

По-рано, британската полиция обяви, че счита инцидента за свързан с тероризъм. Множество превозни средства на полицията и линейки са на мястото. Бе съобщено, че най-малко един човек е застрелян по време на инцидента. "Ние сме в ранните етапи на справяне с инцидент на моста в Лондон", съобщи полицията на Лондон.

Жп гарата е затворена заради инцидента, движението е блокирано. Репортер на БиБиСи коментира, че е видял група мъже, замесени в сбиване на моста. "Тогава пристигна полиция."

Първоначалната информация бе че мъж е задържан и има редица ранени след нападение с нож. Властите съветват хората в близост до местопроизшествието да следват указанията на офицерите.

"Изглежда, че от другата страна на моста се води бой, като няколко мъже нападнаха човек. Тогава полицията пристигна, включително въоръжени полицаи, след което стреляха няколко пъти", допълва репортерът Макманус.

Британската полиция застреля мъж в петък след нападения с намушкване, съобщава "Ройтерс".

Свидетели разказаха пред британските медии, че полицията е пристигнала бързо на местопроизшествието скоро след като се чули изстрели. Говорител на полицията заяви по-рано, че изглежда някой е застрелян.

Премиерът Борис Джонсън коментира в "Туитър", че е информиран за инцидента и иска да благодари на полицията и всички спешни служби за реакцията им.

Вътрешният министър Прити Пател обяви, че е "много загрижена" за инцидента.

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин обясни в "Туитър", че информацията от Лондонския мост е "шокираща" и мислите му са с онези, които са пострадали в инцидента.

Към момента местопроизшествието е оградено, метростанция на "Лондон Бридж" е затворена и хората са евакуирани от сградите наблизо. На място има служители на полицейското звено за борба с тероризма със служебни кучета.

Кметът на Лондон Садик Хан поздрави "спиращия дъха героизъм" на гражданите, които са се намесили в инцидента, хвърляйки се към заподозряния. 

Той обясни, че има ранени при инцидента и че някои от нараняванията са сериозни, но не коментира броя на пострадалите като допълни, че е важно за семействата на тези, които са пострадали, да бъдат оставени на спокойствие.

Снимка 455211

Източник: EPA/БГНЕС

Външно министерство няма данни за пострадали българи в Лондон

Външно министерство няма данни за пострадали българи в Лондон

Посолството на България е във връзка с местните органи на реда