Началото на съдебния процес срещу бившия украински премиер Юлия Тимошенко, обвинена в злоупотреба с власт, бе белязано с бой между нейни симпатизанти и противници, събрали се пред сградата на районния съд в Киев.

До инцидента се стигна, след като пред събралите се журналисти бившият депутат от Партията на регионите Олег Калашников заяви, че „Юлия Тимошенко трябва да влезе в затвора заради своите корупционни действия." Тези негови думи бяха посрещнати с мощни викове „Позор", последвани от сбиване между двете страни.

Юлия Тимошенко е обвинена в причиняване на загуби на държавния бюджет на стойност 190 милиона долара при подписването на енергиен договор с руския премиер Владимир Путин след прекъсване на газовите доставки в началото на 2009 година.

По-рано тя заяви, че делото е акт на отмъщение от страна на украинския президент Виктор Янукович.

Тимошенко влезе в съдебната зала, облечена в костюм в кремав цвят и държейки розова роза, на фона на виковете: „Юлия, Юлия" и на ръкоплясканията на хилядите нейни поддръжници, събрали се пред сграда на съда. Te бяха издигнали и плакати в нейна подкрепа, сред които „Не на политическия терор."

„Това е фарс и цирк, а не съдебно слушане", заяви пред съдията Тимошенко.

Припомняме, Юлия Тимошенко падна от власт на 3 март 2010 година, когато украинският парламент подкрепи вота на недоверие срещу оглавяването от нея правителство. Вотът на недоверие беше гласуван само ден след като управляващата коалиция в Украйна се разпадна.

Тя беше арестувана на 24 май, след което срещу нея бяха образувани две дела. Едното обвинение е за нецелесъобразно разходване на 480 милиона евро и превишаване на служебните правомощия при закупуване на автомобили на „Бърза помощ." Второто обвинение е свързано с газовите договори с Русия.