Компанията, която спря износа на шведска водка "Абсолют" за Русия поради обществения гняв, продължава да продава английския джин Beefeater и ирландското уиски Jameson там въпреки войната в Украйна, твърдят активисти, цитирани от Би Би Си.

Във вторник организацията с нестопанска цел "Проект за солидарност с Украйна" организира протест в Лондон, призовавайки за бойкот на напитките на френския дистрибутор "Перно Рикар".

По-рано известният британски журналист Джон Суини, който отразява войната в Украйна и пише дневника си оттам, публикува видеоклип с подобно послание в социалните мрежи. В него той изля бутилка Beefeater от покрива на къща.

Активистите на проекта "Солидарност с Украйна" твърдят, че от септември насам "Перно Рикар" е доставила на Русия алкохол за десетки милиони долари и едва наскоро се е съгласила да спре износа на "Абсолют" за Русия, когато политици и ресторанти в Швеция призоваха за бойкот на тази марка.

"През март 2022 г., след чудовищната атака на Путин срещу Украйна, джинът Beefeater и "Перно Рикар" постъпиха правилно, като се присъединиха към международните компании и изтеглиха продуктите си от руските рафтове, не желаейки да легитимират войната на Путин. [...]

Но след една година за ужас от "Перно Рикар" по някаква причина решиха, че е нормално да възобнови износа на марки като Beefeater gin за Русия, и спря износа на водка Absolut едва след вълна от гняв в Швеция", пише проектът "Солидарност с Украйна" в отворено писмо до "Перно Рикар".

Активистите подчертават, че продавайки напитките си в Русия, компанията подкрепя войната в Русия, както и изпраща сигнал към други предприемачи, че вече е приемливо да се върнат на руския пазар.

Подкрепа за Украйна: Швеция обяви бойкот на водка "Абсолют"

Подкрепа за Украйна: Швеция обяви бойкот на водка "Абсолют"

Причината е, че компанията-майка Pernod Ricard реши да се върне в Русия

Компанията все още не е отговорила по никакъв начин на обвиненията. На нейния уебсайт виси изявление, в което се обобщава позицията ѝ по отношение на войната в Украйна, като се казва, че "Перно Рикар" е дълбоко шокирана и натъжена от войната в Украйна и че компанията е направила дарение на Върховния комисариат на ООН за бежанците в подкрепа на украинците.