Нов видеоматериал с лидера на Ал Кайда Осама бин Ладен се появи днес по интернет телевизията Ас Сахаб - на шестата годишнина от атентатите на 11 септември в САЩ, предаде Си Ен Ен.

Видеоматериалът показва снимка с неподвижно изображение на Бин Ладен и глас, идентифициран като неговия.

Във видеоматериала Бин Ладен възхвалява един от атентаторите Валид Ал Шехри.
Шехри беше на борда на самолета на американските авиолинии, който се блъсна в Световния търговски център.

Автентичността на видеоматерила не е потвърдена, а изображението на Бин Ладен е неподвижно, допълва Си Ен Ен.

Записът е с продължителност 47 минути. Бин Ладен говори на арабски, а отдолу текат субтитри на английски.

В петък Бин Ладен се появи по телевизията за първи път от октомври 2004 г.
Вчера от Ас Сахаб казаха, че ще излъчат втори материал с Осама бин Ладен.

Според Си Ен Ен излъченият видеоматериал е тотална възхвала на Шехри, който, както и самият Бин Ладен, е родом от Саудитска Арабия.

На срещата на американските експерти по сигурността, на която присъства и директорът на Националното разузнаване Майкъл Макконъл беше поставен въпросът за странната късо-подстригана брада на екстремисткия лидер.

Още първото видео породи дискусията за плътно черната брада на лидера на ал Кайда.
Тогава коментарите бяха, че това е послание за доброто здраве и физическо състояние на бин Ладен.

Макконъл заяви, че не смята излъченият видеоматериал с Бин Ладен да съдържа закодирано послание за конкретни терористични атаки.

По думите му Бин Ладен, както и Зауахири се появяват периодично по телевизията и досега не е открита връзка между някоя касета или публично изявление и определено събитие, което е последвало.

Автентичността на брадата на Бин Ладен обаче остава загадка.

„Големият въпрос е дали брадата е истинска, защото, както знаете, само преди няколко години, при последното си появяване, беше доста различна", заяви шефът на разузнаването Майкъл Макконъл.
„Не знаем дали тя е изкуствена или истинска и това е едно от нещата, които търсим. Но няма точно определено послание", категоричен е Макконъл.

По-късно стана ясно, че има още един видеоматериал с Осама бин Ладен, който обаче все още не е пуснат в интернет, предаде АП.

Във видеоматериала Осама Бин Ладен показва снимка на Шехри.
На снимката атентаторът носи бял тюрбан, а фотосът е наложен върху друга снимка - на горящата сграда на Световния търговски център във Вашингтон.

Касетата със записа все още не е разпространена по екстремистките уеб сайтове, но мониторинговата група Интелцентър във Вашингтон съобщи, че се е сдобила с касетата от таен източник.
Две от снимките, взети от видеоматериала, вече са били разпространени от мониторинговата група.

Една от снимките е на Осама Бин Ладен на кафяв фон, а на другата е атентаторът от 11 септември Валид ал Шехри на фона на снимка на Световния търговски центъра.

Интелцентърът разпространи и кратък цитат на Бин Ладен от новата видеокасета, в която той споменава Ал Шехри:

„Казват, че аз влияя на волята на младите, които достигат до най-високия градус на опасност и са рядкост сред хората: (Ал Шехри) един от 19-те шампиона (нека Аллах да се смили над всички тях)", заявява бин Ладен според експертите.