Светът е задължен на САЩ за тяхната водеща роля в борбата със световния тероризъм.

Това заяви в началото на срещата си с американския държавен глава Джордж Буш британският премиер Гордън Браун в Кемп Дейвид.

Браун пристигна на първото си посещение в Съединените щати, откакто пое поста в края на миналия месец, съобщават световните агенции.

Премиерът определи отношенията между Лондон и Вашингтон като „най-важните двустранни отношения на международно ниво във Великобритания".

Ще акцентираме разговора си върху най-голямото предизвикателство на днешния свят - борбата с тероризма, каза пред журналисти при пристигането си британският премиер.

Този век се падна на САЩ да заеме централно място на световната сцена, каза още Браун и добави, че атентатите от 11 септември са били ясен знак за храбростта и издръжливостта на американския народ.

Случилото се тогава показа, че сградите могат да бъдат сринати, но не и ценностите, категоричен бе британският премиер.

Браун не пожела да коментира предположението, че отношенията между САЩ и Великобритания са охладнели.

Сред темите, които се очаква да дискутират Буш и Браун са мирния процес в Близкия изток, конфликта в Дарфур, Косово, Иран, Афганистан и глобалните климатични промени.

Предшественикът на Браун -  Тони Блеър, бе често обвиняван, че е бил прекалено отстъпчив в отношенията си с Вашингтон, най-вече що се отнася до войната в Ирак, коментира АП.

Някои анализатори предполагат, че в политиката си,  Браун ще се доближава по-скоро до Маргарет Тачър и Уинстън Чърчил, които са създали тесни връзки със САЩ, но същевременно са запазили независимостта и липсата на чужда намеса в политиката си.

След срещата си с американския президент Браун ще замине за Ню Йорк за заседание на  ООН, където Генералният секретар  Бан Ки Мун също ще държи реч.