Министърът на отбраната на Саудитска Арабия Халид ибн Салман обяви в "Туитър" споразумението с Русия, като заяви, че това ще помогне за развитието на военното сътрудничество между двете страни. Условията на сделката не бяха уточнени, коментъра "Брайтбарт".

Русия е вторият по големина износител на оръжие в света след САЩ, а Саудитска Арабия е основният купувач. Исторически САЩ са били основен доставчик на оръжия за саудитската монархия. Бившият президент Доналд Тръмп поддържаше тесни връзки с Рияд, опитвайки се да укрепи режима срещу Иран, въпреки упреците на конгреса. Президентът Джо Байдън обаче промени курса и спря продажбата на оръжия за Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, припомня американското издание.

"Разширяването на Кремъл в региона не се ограничава само до Арабския полуостров. На западния бряг на Червено море Москва изгражда голяма военноморска база близо до Порт Судан - вероятно може да има базирани ядрени кораби. Това ще бъде втората база на руския флот извън бившия Съветски съюз, след сирийския Тартус ", пише "Брайтбрат".

САЩ се ангажираха да помогнат на Саудитска Арабия да защити границите си

САЩ се ангажираха да помогнат на Саудитска Арабия да защити границите си

Ключов съюзник за Белия дом в региона

"Русия разтяга мускулите си в съседния на Афганистан Таджикистан", продължава "Брайтбарт". Като член на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ), Душанбе поиска от Русия помощ за ограничаване на заплахите и разрешаване на проблемите с бежанците след идването на власт на талибаните.

"Москва дори се готви да признае правителството на талибаните - въпреки че талибаните се смятат за терористична организация в Русия - и да укрепи връзките с новия режим. В същото време тя е изправена пред конкуренция за влияние с Китай, който също се стреми да разшири инвестициите си в страната ", обобщава изданието.