Военният министър на САЩ Лойд Остин разговаря с престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, като е подчертал ангажимента на САЩ да помагат на Саудитска Арабия да защитава своята територия и народ, съобщиха от Пентагона, цитирани от "Ройтерс".

Остин и принц Мохамед са обсъдили регионалната сигурност, по-конкретно усилията за прекратяване на войната в Йемен и "продължаващите двустранни усилия за подобряване на защитата на Саудитска Арабия", уточни говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Саудитският престолонаследник вижда малко разногласия с администрацията на Байдън

Саудитският престолонаследник вижда малко разногласия с администрацията на Байдън

Мохамед бин Салман иска стратегическо партньорство както със САЩ, така и с Русия, Индия и Китай

Подкрепяните от Иран бунтовници хуси, които контролират по-голямата част от Северен Йемен от 2014 г., продължават трансграничните атаки срещу Саудитска Арабия и предприемат офанзива, за да завземат богатия на газ район Мариб в Йемен.

Коалиция, предвождана от Саудитска Арабия, се намеси в Йемен през 2015 г., след като хусите свалиха от власт подкрепяното от Саудитска Арабия правителство в Сана. Хусите твърдят, че се борят с корумпирана система и чужда агресия.

Остин "отбеляза неотдавнашните успехи на Саудитска Арабия в разбиването на атаките на хусите срещу кралството" и благодари на престолонаследника за работата със специалния пратеник на САЩ за Йемен Тим Лендеркинг за прекратяване на йеменската война, посочи Кърби.

Саудитска Арабия е под ракетен обстрел

Саудитска Арабия е под ракетен обстрел

Няма данни за щети и пострадали

Миналия месец Лендеркинг разкритикува хусите, че не са се ангажирали сериозно в блокирани усилия за осигуряване на примирие. Той също така прикани коалицията да премахне ограниченията за всички йеменски пристанища и летища.

По време на войната са загинали над 100 000 души, повечето от които цивилни, а милиони йеменци разчитат на хуманитарна помощ, за да оцелеят.

Хусите пак са ударили Саудитска Арабия от Йемен

Хусите пак са ударили Саудитска Арабия от Йемен

Напрежение на Арабския полуостров